Mälestise nimi Kursi pastoraadi rehi

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Kõrvalhoone, Rehi, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Rehi, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kursi pastoraadi rehi on pastoraadi hoonetekompleksi kuulunud majandushoone ajastuomane näide.

Kirjeldus

Kursi pastoraadi rehi on ühekorruseline, maakividest, viilkatusega ehitis. Hoone fassaade ilmestavad vintskapid ja väikesed neljanurgelised aknad.

Mälestis asub Jõgeva maakonnas, Kursi külas, Puurmani-Tabivere teest pisut kaugemal, lagedal alal.

Ajalugu

1755. aastal sai Kursi pastoriks Georg Eberhard Seefels, kelle ajal rajati pastoraadi hoonekompleks. 1862. aastal kuulus kirikumõisa kompleksi 14 hoonet, sealhulgas rehi.

Allikad

Siilivask, Mart (2008). Kursi pastoraadi peahoone ja köstrimaja (valitsejamaja) (arhitektuurimälestised, reg. nr. 23981 ja 23982). Muinsuskaitse eritingimused hoonete konserveerimis- ja restaureerimistöödeks ning kohandamiseks pastoraadi muuseumiks. Tartu. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal