23988 Puurmani mõisa peahoone • Mälestised

Peahoone
Mälestise nimi Puurmani mõisa peahoone
Mälestise registri number 23988 Mälestise vana number 310
Registreeritud Kinnismälestis Liigitus ehitismälestis
Märksõna
Registreeritud 23.11.1999
Määrused ja käskkirjad "Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 12.08.1999 määrus nr. 18, (RTL 1999, 122, 1667) Kuupäev: 12.08.1999
"Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" Kultuuriministri käskkiri 21. juuni 2006 nr 208 (RTL, 04.07.2006, 52, 967) Kuupäev: 21.06.2006
Katastrikood
Aadress
Omanikud/valdajad
Leevendused

Lubatud tavapärased heakorratööd
Kuupäev: 27.05.2008 Leevenduse liik: Kaitsevööndis

Fotokogu
Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaalid
Ehitisregistri ehitis koolimaja (120262739)
Inspekteerimised

Inspektor: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Kirjeldused

Liik: Kaitsevööndi ulatus

50 meetrit

Sisestatud: 27.05.2008

kuni mõisakompleksi ühise kaitsevööndi kehtestamiseni

Liik: Meedia

- artikkel "Puurmannis kulutatakse miljoneid mõisakompleksi renoveerimiseks", Vooremaa, 16. märts 2005
- artikkel " Puurmani kooli isemoodi õppeaasta", 05,09.05

- artikkel "Puurmanni lossis saab oma käega ajalugu katsuda" 05,09.05

- artikkel " Puurmanni Gümnaasium sai raha renoveerimistööde jätkamiseks

Sisestatud: 16.03.2005

Liik: Mälestise ajalugu

Mõis rajatud 14. s. keskel. Vana härrastemaja oli puidust, uus ehitati 1860. a-te II p-1 E. v. Manteuffeli ajal.
Uus funktsioon 1923 - koolimaja.

Mõisa ajaloost veel

Sisestatud: 11.02.2010

Liik: Mälestise kirjeldus

Kõrgel soklil on kaks täiskorrust, 8-kandiline nurgatorn on 4-korruseline. Põhiplaan on liigendatud: risaliidid neljas küljes, polügonaalsed väljaehitised nurkades, talveaed, kaugele-eenduvad trepid. Külluslik, peamiselt neorenessansist lähtuv fassaadidekoor on korrektse teostusega: esimese korruse sügava profiiliga krohvrustika, lai vahekarniis, keeruka hammaslõikega peakarniis, atikafrontoonid risaliitidel, toskaana sambad, torni ülemisel korrusel sammastele toetuv kaaristu. I korrus on anfilaadne. Saali ja teiste esindusruumide sisekujunduses on kasutatud keerukates kombinatsioonides mitme ajaloolise stiili (rokokoo, varaklassitsism, klassitsism) elemente: tahveldised girlandide ja portreemedaljonidega, rangelt sümmeetrilise taimornamendiga laerosetid, lillevanikud, -palmikud, -kimbud, -vaasid, kannelüüridega pilastrid. Heatasemelise tisleritöö näited on tõrvikute ja loorberipärgadega kaunistatud kõrged tiibuksed, uksepealsed karniisid, ehiskonsoolid, söögisaali kas-settlagi. Säilinud on historitsistlikke kahhelahje ja kaminaid. II korruse lihtviimistlusega ruumid paiknevad koridorisüsteemis.
(Eesti Arhitektuur, IV)

Sisestatud: 10.01.2003

Liik: Mälestise tunnus

Suurejoonelise neorenessanss-stiilis mõisaarhitektuuri väljapaistev näide. Mälestise tunnusteks on terviklikult säilinud algupärane välisilme, ehituskonstruktsioonid, fassaadidetailid ja interjööriosad.