Mälestise nimi Puurmani mõisa tõllakuur

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisakompleksi kuuluv majandushoone

Kirjeldus

Maakivist ja tellistest ehitatud mõisa majandushoone. Läänekülg (teepoolne) on krohvitud, pargi sisemusse jäävad küljed krohvimata. Idaküljes kolm suurt kahepoolset ust, keskmine on säilinud kaarsilluse ja sepistatud latthingedega. Lõuna- ja lääneküljes aknad. Katusekate algselt puidust.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub piki Tallinna teele suunduvat maanteed põhja-lõuna suunas ning on mõlemalt poolt ühenduses mõisa pargi müüridega.

Ajalugu

Algselt Kursi linnusega seotud endine ordumõis läks 1713. aastal Manteuffelitele, kelle käes püsis mõis kuni võõrandamiseni. Barokse planeeringuga mõisasüda ehitati välja 18. sajandi teisel poolel. 1881. aastal valmis mõisasüdames suurejooneline lossimõõtu peahoone. Suuremahulisem abihoonete ehitamine algas mõisas 1840. aastatel. Tõenäoliselt pärineb sellest ehitusetapist ka mõisa tõllakuur. Kindlad teated hoone olemasolu kohta on 1861. aastast. Mõisa ajalooline saksakeelne nimi on Schloss Talkhof, mõnedes allikates ka Lemestvere. Eestikeelne nimetus tuleb ordumõisa rootsi võimu aegsete omanike Buhrmeistrite nimest. Hoone restaureeriti 2011. aastal ja on kohandatud Puurmani kooli tööõpetuse majaks.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestis asub ühises kaitsevööndis järgmiste mälestistega: 23988, 23989, 23990, 23991, 23992, 23993, 23994, 23995, 23997, 23998, 23999, 24000, 24001.

Rodin, M. (2009) Puurmani mõisa park. Muinsuskaitse eritingimused. MKA arhiiv A-11046

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Puurmani mõisa park.