Mälestise nimi Maarja-Magdaleena pastoraadi peahoone

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastule iseloomulik hoone, mis on ilmekas näide koguduse juurde kuulunud pastoraadihoone tüübist.

Kirjeldus

Hoone ehitatud punasest tellisest maakivi vundamendil. Poolkelpkatusega, algselt laastukatus, praegu kaetud eterniidiga. Puitverandaga ühekorruseline hoone. Esimesel korrusel on koguduse ruumid, teisel tegutseb kohalik külaraamatukogu. Peasissepääs on lõunaküljel asuva veranda kaudu. Teine sissepääs on samuti puidust idapoolse veranda kaudu ning kolmas asub põhjaküljel. Aknavaade ülaosa kaunistavad tellistest sillused ja alaosas on telliskarniisid. Astmikkarniisid kaunistavad katuseräästaid ja otsaviile.

Ajalugu

Maarja-Magdaleena kirikut, mille kogudusele pastoraat peavarju pakub, on mainitud juba 1380. aastal, sealset kihelkonda – 1443. aastal. Pastoraat pärineb 19. sajandi teisest poolest, 19. ja 20. sajandivahetusel oli ehitatud telliskivist hoone. 2010 aastal toimus hoone katuse remont-restaureerimine ja 2011. aastal hoone ruumide remont-restaureerimine.

50 meetrit hoone väliskontuurist