Mälestise nimi Äksi pastoraadi peahoone

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna suhteliselt hilise pastoraadi näide.

Kirjeldus

Keskmise suurusega ühekordna kivihoone, millel keskosas hilisem kahekordne juurdehitus. Hoonet liigendavad kolmnurkviiludega väljaehitused ja klaasitud kinnine puitveranda. Lakatoad hoone otstel. Hoonet ja juurdeehitusi katab viilkatus. Hoonel lai, lihtsa profileeringuga karniis, mis otsaseintel krepitud. Aknad kitsad, kuid kõrged.

Ajalugu

Ehitatud 19.s. keskel, mida on saj. lõpul rekonstrueeritud. Viimane suurem ümberehitus, kui lisati taha fassaadile uus tiib, teoatati 1980 lõpus.

VT.Lisa nr.1; Ühine kaitsevöönd on moodustatud mälestistele reg.nr.24071-24073