Mälestise nimi Torma mõisa peahoone

Hooneterohke majanduskompleksiga mõisaansambli härrastemaja

Kirjeldus

Ühekordne pikk kivihoone, mis tänaseks suuresti ümberehitatud. (teisel korrusel paiknev mansardkorrus). Avad ääristatud krohvitud ehisraamidega ja kaunistatud lukukividega. Uksetahvlid omavad klassitsistliku kujunduse.

Ajalugu

Torma mõis (Tormahof) jagunes 18. sajandil Vana- ja Uue-Paadevestiks, 1839. aastal on märgitud neid Torma mõisa ja Vanamõisa karjamõisana. Torma mõis sai 1835. aastal perekond von Lipphardite omaks. 1896. aastal ehitati uus härrastemaja. Mõis riigistati 1919. aastal ja teda majandati riigimõisana 1940. aastani. Mõisa häärber oli Eesti Vabariigi algusaastatel tööliste elamu. Nõukogude ajal asus siin kauplus ja sovhoosi klubi-kaminasaal. Praegu asuvad hoones kauplus ja mitmed äriühingute kontorid.

Vt. Lisa nr.1; ühine kaitsevöönd on määratud mälestistele reg.number 24074 - 24090.