Mälestise nimi Vitraažaken, Riia töö? 19. saj. (klaas, tinaraamid)

Kunst, Materjal, Metall, Klaas, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Vitraaž.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui väga lihtsa kujundusega, kuid ainulaadne vitraažaken 19. sajandist – 20. sajandi algusest

Ajalugu

1978 inventariseeriti muinsuskaitse poolt (Muuseumide ja Kultuurimälestiste TMN) 7 vitraažakent – 4 lõunaküljel, 3 põhjaküljel.
Muinsuskaitsearvele vormistatud 1980 (alates 1997 – nr. 273-a)

Materjal: tina, klaas.
Autor, valmistamise koht: tõenäoliselt kohalik töö
Dateering: 20. sajandi algus (1911?) või 19. sajandi viimane veerand
Mõõtmed: akna kogukõrgus ca 177 cm, laius ca 81,5 cm, tinaraamis ringi Ø ca 35,5 cm, ruut (koos tinaraamidega) 16,2 x 16,2 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): aken mustunud, palju klaase „väsinud“ (oksüdeerunud), tinaraamistus deformeerunud, õhuaken tinaraamideta
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Puitraamiga poolitatud ja kaarja ülaosaga aken väikeste tinaraamis rombikujuliste ruutudega – kasutatud on roheka ja lillakasroosa tooniga klaasi. Ülakaare keskmes tinaraamistuses sõõr, millesse komponeeritud nelja värvi klaasidest ruut: telliskivipunane, violett, punane, koobalt.
aken toestatud tuuleraudadega; sepistatud kaitsevõre on hoiustatud kirikupööningul
Peale kirikuakende renoveerimist (koopiate valmistamist) 1989-1990 Kunstiakadeemia klaasikateedri üliõpilaste poolt Eve Koha juhendamisel, on aken kaotanud otstarbe ja hoiustatud lahtiselt kirikla pööningul.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane