Mälestise nimi Piiritusevabriku suur telliskorsten

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Rajatis, Korsten, Ehitiste liigid, Rajatis, Korsten, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Roseni piiritusevabriku ansamblisse kuulunud rajatis.

Tegemist on punastest tellistest ehitatud ja suuremate dekoratiivsete detailideta korstnaehitis.

Ajalugu

1875. aastal andis Tallinna linn Preisi alamale Friedrich Rappuhnile loa ehitada Mere puiesteele (tollal Promenaadi tänav) piirituspuhastusvabrik.
1876. aastal valminud vabriku haldamiseks asutati Tallinna Piiritusvabriku Osaühisus, mille juhatusse kuulusid Friedrich von Dellingshausen (esimees), Ewald von Ungern-Sternberg, O. Schilling, A. von Brevern, Emil Kaselack ja Reinhold von Rehbinder. Tööstushoonestuse rajamine algas 1880ndatel aastatel. Tööstus kasvas kiiresti ning kvaliteetne piiritusetoodang kogus populaarsust mitmel pool Euroopat. Tootmismahu suurenedes jäi vabrik kiiresti kitsaks. Pikendati tehasehoonet, ehitati juurde laohooneid ja alustati ka tehase moderniseerimist. 1886. aastal ehitati oma elektrijaam, 1889. aastal paigaldati uus aurukatel ning senise plekk-korstna asemele ehitati tänaseni säilinud võimas suur kivikorsten. Sajandivahetuse paiku asus tehast juhtima Tallinna Piiritustehaste Omanike Ühisus Rosen & Co. Alkoholi tootmine hoonetes jätkus kuni 1995. aastani.