Mälestise nimi Ammende I villa (suvepansion)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Hotellihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ilmekas näide Pärnule kui kuurortlinnale iseloomulikust suvituseks mõeldud puitvillast.

Kirjeldus

Ammende villa suvepansion on kahekorruseline puidust historitsistlik villa. Oluline Supeluse tn miljöö kujundamisel. Hoone fassaade liigendavad rõdud, terrassid ja lodža ning fassaadid on kaetud rikkaliku puitpitsdekooriga. Hoone interjöörides on algsetest detailidest säilinud tahveluksed, nikerdatud kapiteelidega pilastrid ja originaalne trepi balustraad. Praegu on hoone kasutuses korterelamuna. Oluline hoone eesti puitarhitektuuris shveitsi stiili esindajana.

Kirjeldus

Krundil paikneb viis hoonet kaks neist on mälestised (reg.nr 24258 ja 24259). Lisaks kaks silikaattellistest abihoonet ja üks väike viilkatusega elamu.

Puithoone on ehitatud 1898.