Mälestise nimi Kohtla-Järve kultuurimaja

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Kultuurimaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Sõjajärgsete aastate nõukogude neoklassitsismi iseloomulik näide, millel on säilinud algupärane välisilme ja ruumistruktuur

Kirjeldus

Neoklassitsistlik, põhiplaanilt H-kujuline, pikitelje suhtes sümmeetriline. Peafassaad on kujundatud sammastega ja kogu keskrisaliiti krooniva kolmnurkfrontooniga. Lavaga vaatesaal on tagapool tugeva tõusuga, II korruse tasandil külgloožid. Siseruume kaunistab rohke stukkdekoor; stiiliühtses laadis tahveluksed, radiaatorivõred ja trepipiirded on tammepuust. Saali uusklassitsistlikku interjööri täiendavad suured kristall-lühtrid. Istekohti vaatesaalis 500, loengusaalis 250. (EA)

Ajalugu

Valmis 1953, "Gorstroiprojekti" Leningradi osak. 1949 (kordusproj.) arh-d O.Kudrjaševa ja A.Ivanov. (EA)

- 55 aastat tagasi ei arvanud kohtlajärvelased, et ehitavad arhitektuurimälestise