Mälestise nimi Rannapatarei nr. 6, "Lääne"

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Militaarehitis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Kirjeldus

Kõik rajatised betoonist. Ehitusviisilt oli tegemist nn lihtsa lahtise positsiooniga, kus kahurid kinnitati ringjalt paiknevate kruvipoltide külge., neid kaitses eest poolringikujuline betoonkaitsemüür ühes sinna vastu kuhjatud madala muldkehandiga. Nii laskemoonavarjendid kui ka komandopunkt olid ühtsete mõõtmetega ja samakujulised, ainult et viimase katusesse jäetud süvend võimaldas seda kasutada vaatlusplatvormina. Helgiheitjapunker ei valminud, sellest jõuti valada ainult alus.

Ajalugu

Asukoht edelarannal, merest 250 m kaugusel ning koosnes ühele joonele ehitatud viiest suurtükialusest, viiest laskemoonakeldrist, komandopunktist ja helgiheitjapunktist. Küllaltki vähest ehitamisvaeva nõudev patarei ei saanud siiski 1914.a. kavas ette nähtud relvastust: nelja 130-mm suurtükki. Viiele alusele paigaldati 1915.a. kevadel samapalju aegunud 8-tolliseid kahureid (1877.a. mudel). Patarei ülesanne oli Naissaare ja Suurupi esise akvatooriumi kaitse. Positsiooni juurde viis raudteeharu. Kui naabruses valmis 1916.a. kevadel nn Ameerika patarei, siis võeti patarei nr.6 relvad maha.