Mälestise nimi Rannapatarei nr. 8 lõunapoolne süvend

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põhja-Eesti järelevalveosakonna juhataja, Peeter Nork

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Militaarehitis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Kirjeldus

Süvend on ruudukujuline, ülemise ristlõike pindalaga u 10 000 m², Süvendi sügavus u 15-20 m. Süvend on kaevatud liivasesse pinnasesse. Põhjapoolsesse nurka on ülemise valli juurde ladustatud neljas korrapärases kuhilas põllukivid ehituse tarbeks. Süvendi põhjas olev kivilade on laotud ruudukujuliselt.

Ajalugu

Patarei kui selline jäi ehitamata. Asukoht saare keskel kõrgustikul (Stora bärgerna, Suurmäed). Tema tulesektorisse pidid jääma laiad merealad Naissaare-Tammisaari joonest Naissaare-Pakri saarte jooneni, samuti territoorium Peeter Suure Merekindluse maarinde ees Väänast Sakuni. Ehitamisega siiski kaugele ei jõutud: vahemaaga 350 m (põhjast lõunasse) kaevati kaks süvendit 50x40 m, sügavus 5 m. Nendest lõunapoolse põhja laoti 0,5 m paksune raudkivipaljand 26x18 m. Plaanis oli säärastele padjandidele paigutada kahesuurtükiline soomustorn.