Mälestise nimi Anija mõisa pargi piirdemüür, 18.-20. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mälestis on piirkonna ühte esinduslikumasse mõisaansamblisse kuuluva pargi piirdemüüri iseloomulik näide.

Kirjeldus

Tegemist on 2 meetri kõrguse maakividest mõisapargi piirdemüüriga, milles on mõned väravad. Üks väravatest on ääristatud massiivsete ümarate tulpadega, mille ülaosal on astmeliselt ahenevad katteplaadid ja tipus kivikuul. 18. sajandi mõisaplaneeringule iseloomulikuna seob piirdemüür põhilisi mõisa kõrvalhooneid.

Asukoha kirjeldus

Mälestis kuulub Anija mõisaansamblisse, mis asub Harju maakonnas, Aavere küla läheduses, Kose-Jägala maantee ääres.

Ajalugu

Anija mõisansambel pärineb 18. sajandist, pargi piirdemüür on ehitatud 20. sajandi algul. Piire ümbritseb Anija mõisa peahoone tagust parki, mis omab väärtust liigirohkuse ja loodusliku stiili poolest.

Allikad

Ranniku, V. (1978). Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Harju rajoon (kolmes köites) Köide I-nr-d. 1-50. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal
Ernesaks, Maia (1989). Teaduslikud uuringud. Harju rajooni Anija mõisa ajaloolis-arhitektuurne õiend. Köide I. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal

"Muinsuskaitse selts on nõus toetama Anija mõisa müüri taastamist", artikkel, 04.06.97, Sõnumitooja