Mälestise nimi Anija mõisa köök, 18.-20. saj

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisa peahoone juurdeehituse näide.

Kirjeldus

Mõisaköök asub peahoone vasakul tiival põhihoone pikitelje suhtes nurga all. Hoone on ühekordne, ta kujundus kordab peahoonet:rusteeritud nurgaliseenid, sama profiiliga räästakarniis ja vöö selle all, krohviääristega uksed ja aknad. Aknad on ruudujaotusega, kuus ruutu. Hoonel on kelpkatus

Anija mõis asub Anija külas Harju maakonnas Kehrast loodes, Kose-Jägala teeristil.
Esimest korda on Anija küla mainitud 1241. aastal (Hanaegus). Anija mõisat (saksa k Annia, ka Hannijöggi) on esmamainitud 1482. aastal, mil ta kuulus Hermann Zoegele. Arvatavasti on mõis asutatud ajavahemikul 1355 - 1482.
1671. aastal omandas mõisa Jacob Sta?l von Holstein, kes ehitas barokse kahekorruselise peahoone. Arvatakse, et tollane Anija mõisahoone sai eeskujuks nii Maardu, Aa kui ka Palmse mõisahoonetele.
Praeguseni säilinud peahoone püstitas Matthias Sta?l von Holstein 19. sajandi esimestel aastatel. Kahekorruseline kelpkatusega hilisbarokne hoone valmis 1801. aastal (teistel andmetel 1802. aastal). Alates 1840. aastast kuulus mõis Ungern-Sternbergide aadlisuguvõsa valdusse.
1905. aastal müüdi mõis Marie von Wahl’ile (sünd. von Lieven), kelle käest ta 1919 ka võõrandati. 1924. aastal kolis mõisahoonesse kohalik algkool, õpilasi oli siis enam kui sada. Parematel päevadel oli Anija kool 7-klassiline, sulgemise ajal 1975. aastal aga algkool. Kool suleti koos samas majas tegutsenud lasteaiarühmaga 1. septembrist 2002.
Praegu on mõisa härrastemajas internetipunkt raamatukoguga ja kodulootuba. Mõisas käivad laulmas kohalikud naised, siin on ka piirkonna kultuuritöötaja kabinet.
Anija mõisa peahoonel on rikkalikult kaunistatud fassaadid. Nii esifassaadi kui ka tagakülje keskosa kaunistavad ainulaadsed stukktahvlid. Fassaadid on liigendatud kesk- ja otsarisaliitide, pilastrite ja krohvrusteeringuga, katuses on kaks barokset akent. Keskrisaliidi frontooni (algselt kroonitud metallvaasiga) kujunduses on kasutatud balustraadimotiivi. Aknad on laia raamistusega, peaust ümbritseb neorenessanslik portaal. Põhikorrus on alumine, seal paiknevad esindusruumid. Omaette ehitisena liitub hoone põhjaotsaga mõisaköök.

Kaitsevöönd on menetlemisel.