Mälestise nimi Anija mõisa ait, 18.-20. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisakompleksi kuuluva majandushoone näidis.

Kirjeldus

Anija mõisa ait on massiivne kaaristuga kahekordne aidahoone. Kahekorruseline ait on Eesti mõisates küllaltki erandlik.
Suur kivist majandushoone on kaetud poolviilkatusega. Katusekatteks on eterniit. Eterniitkatus on halvas seisukorras, harjalauad on lahti. Läbisadu on põhjustanud niiskuskahjustusi katuse kandekonstruktsioonides. Aida esifassaadil on kõrge läbi kahe korruse ulatuv kaaristu ja neli neljakandilist sammast. Kaaravade ülaosad on kujundatud petikuna. Kaaristu seitsmest kaaravast on kaks äärmist ava poolest laiusest kinni ehitatud. Kaaristualuses reastuvad erineva laiusega ukse ja väravaavad. On 3 kalasabamustris ust, 1 püstlaudisega, 1 kahepoolne suur plankuks, osaliselt on säilinud latthinged, lukusildid. Aidahoone all on kolme silindervõlviga kelder, kuhu pääseb aidahoone põhjaotsal paikneva ava ja trepi kaudu. Keldri uks lõhutud ja on rippes trepi kohal.
Hoone lõunaküljele on ehitatud silikaatkivist juurdeehitus, mida kasutati kuivatina. Aida mõõdud 12,6 x 37,8 m ja kõrgus 12,6 m.

Anija mõis asub Anija vallas Harju maakonnas, Anija-Kehra maantee ääres.

Ajalugu

Esimest korda on Anija küla mainitud 1241. aastal (Hanaegus). Anija mõisat (saksa k Annia, ka Hannijöggi) on esmamainitud 1482. aastal, mil ta kuulus Hermann Zoegele. Arvatavasti on mõis asutatud ajavahemikul 1355 - 1482.
1671. aastal omandas mõisa Jacob Stahl von Holstein, kes ehitas barokse kahekorruselise peahoone.
Praeguseni säilinud peahoone püstitas Matthias Stahl von Holstein 19. sajandi esimestel aastatel. Kahekorruseline kelpkatusega hilisbarokne hoone valmis 1801. või 1802. aastal. Alates 1840. aastast kuulus mõis Ungern-Sternbergide aadlisuguvõsa valdusse.
1905. aastal müüdi mõis Marie von Wahl’ile (sünd. von Lieven), kelle käest see 1919 ka võõrandati. 1924. aastal kolis mõisahoonesse kohalik algkool, õpilasi oli siis enam kui sada. Parematel päevadel oli Anija kool 7-klassiline, sulgemise ajal 1975. aastal aga algkool. Kool suleti koos samas majas tegutsenud lasteaiarühmaga Anija vallavolikogu otsusega 1. septembrist 2002.
Praegu on mõisa härrastemajas internetipunkt raamatukoguga ja kodulootuba.
Peahoonele lisandus Anijal suur hulk kõrvalhooneid. Esiväljaku äärde jäävad 19. sajandi esimeses veerandis püstitatud vana tüüpi valitsejamaja ja pikk kaaristuga aidahoone, eemal on veel meierei, sepikoda, karjaõu.

Kaitsevöönd on menetlemisel.