Mälestise nimi Anija mõisa kuivati, 19.-20. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisakompleksi kuuluva majandushoone näide.

Kirjeldus

Kuivati on paksude kiviseintega (kombineeritult pae- ja põllukivi) 30 kraadise viilkatusega hoone. Algselt ehitati hoone mõisa pesuköögiks, hiljem kohandati kuivatiks. Vundament-looduslikest kividest lintvundament.

Ajalugu

Esimest korda on Anija küla mainitud 1241. aastal (Hanaegus). Anija mõisat (saksa k Annia, ka Hannijöggi) on esmamainitud 1482. aastal, mil ta kuulus Hermann Zoegele. Arvatavasti on mõis asutatud ajavahemikul 1355 - 1482.
1671. aastal omandas mõisa Jacob Stahl von Holstein, kes ehitas barokse kahekorruselise peahoone.
Praeguseni säilinud peahoone püstitas Matthias Sta?l von Holstein 19. sajandi esimestel aastatel. Kahekorruseline kelpkatusega hilisbarokne hoone valmis 1801. või 1802. aastal. Alates 1840. aastast kuulus mõis Ungern-Sternbergide aadlisuguvõsa valdusse.
1905. aastal müüdi mõis Marie von Wahl’ile (sünd. von Lieven), kelle käest ta 1919 ka võõrandati. 1924. aastal kolis mõisahoonesse kohalik algkool, õpilasi oli siis enam kui sada. Parematel päevadel oli Anija kool 7-klassiline, sulgemise ajal 1975. aastal aga algkool. Kool suleti koos samas majas tegutsenud lasteaiarühmaga Anija vallavolikogu otsusega 1. septembrist 2002.
Anija mõisas on suur hulk kõrvalhooneid. Esiväljaku äärde jäävad 19. sajandi esimeses veerandis püstitatud vana tüüpi valitsejamaja ja pikk kaaristuga aidahoone, eemal on veel meierei, sepikoda, karjakastell ja kuivati.
Kuivati on on ehitatud 19.sajandi I poolel.

Kaitsevöönd on menetlemisel.