Mälestise nimi Anija mõisa moonakamaja 1, 19.-20. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisaansamblisse kuuluva hoone näide.

Kirjeldus

Massiivne kivihoone krohvitud seintega. Hoonet katab poolkelpkatus, mille katteks on eterniit. Eterniit on amortiseerunud, mitmes kohas esineb läbisadu, kohati eterniit üldse puudub ja vana pilpakatus on amortiseerunud ning esineb läbisadu. Hoonel on üks silikaadist ja tellistest laotud korsten. Seinad on laotud pae- ja maakividest ning üle krohvitud. Krohv on seinapindadelt maha kukkunud, esiküljel on seinast kivid välja kukkunud. Esiküljel on neljale prussile toetuv viilkatusega kaetud varikatus. Vundament on vajunud, tagaküljel on seinas ülevalt alla suur pragu, hoone seintel on arvukalt väikseid pragusid.
Aknaavad on kõrged, ülemises osas kaarjad. Avad on laudadega kinni löödud. Esifassaadil ust pole säilinud, ukseava on laudadega kinni löödud, tagaküljel on kahepoolne puidust uks.

Asukoha kirjeldus

Anija mõis asub Kehra-Soodla maantee ääres. Anija mõisa moonakamaja asub peahoonest umbes 300 eemal tiigi kaldal.

Moonakamaja on ehitatud 19. sajandil.