Mälestise nimi Elamu, Allika tn. 4

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 28.02.2002 käskkiri nr. A-2 Kuupäev: 28.02.2002
"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 23.08.2002 käskkiri nr. A-28 Kuupäev: 23.08.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 21.11.2002. a. käskkiri nr. 207, (RTL 2002, 133, 1957) Kuupäev: 21.11.2002

Süda-Tatari piirkonnale omane, suurte kortetitega jõukamale keskklassile orienteeritud korterelamu.

Kirjeldus

Tegu on kahekorruselise rõhtpalkidest krohvitud paekivisoklil historitsistliku puitelamuga. Osa esialgsel fassaadikavandil ettenähtud saelõikedekoorist on hiljem eemaldatud või seda ei viidudki ellu. Fassaadi ilmestavad kujunduselemendid, nagu profileeritud vahekarniis ja esimese korruse akende all kulgev kitsaliistulisest püstlaudisest ehisvöönd, on omased paljudele sel ajastul valminud puumajadele. Siin avaldub ilmekalt historitsismile omane hierarhiseerimine – külg- ja tagafassaad on märksa lihtsama kujundusega, praktiliselt dekoorivabad.

Hoone on ehitatud Konstantin Wilckeni projekti järgi 1903. aastal.