Mälestise nimi Elamu, Allika tn. 8

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 28.02.2002 käskkiri nr. A-2 Kuupäev: 28.02.2002
"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 23.08.2002 käskkiri nr. A-28 Kuupäev: 23.08.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 21.11.2002. a. käskkiri nr. 207, (RTL 2002, 133, 1957) Kuupäev: 21.11.2002

Mälestise tunnus

Arhitekt Erwin Bernhardi projekteeritud tähelepanuväärse arhitektuuriga 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse üürimaja.

Kirjeldus

Tegemist on rikkaliku dekooriga kahekorruselise puithoonega. Hoone asetseb krohvitud kivisoklil. Hoone fassaadid on kesktelje suhtes sümmeetrilised. Fassaadidel, mis on hiljuti eeskujulikult restaureeritud, on säilinud esinduslik puitdekoor (erikujuline laudvooder, aknaraamistused, karniisid). Elamu esimese ja teise korruse korterid olid algselt ühesuguse planeeringuga. Katusekorruse ruumid on kaasajal võetud kasutusele elupinnana.

Hoone on ehitatud 1903. aastal, projekt on koostatud arhitekt Erwin Bernhardi poolt.

Allika tn 8 krunt