Mälestise nimi Elamu, J. Poska tn. 20 (kivist peahoone)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 24.05.2002 käskkiri nr. A-13 Kuupäev: 24.05.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 21.11.2002. a. käskkiri nr. 207, (RTL 2002, 133, 1957) Kuupäev: 21.11.2002

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Kahekorruseline hilishistoritsistlikus stiilis, detailide osas hilis-juugendlikus stiilis, punastest kividest mansardkatusega kivimaja. Hoone asub Kadrioru lossialevi maa-alal.

Kirjeldus

Kahekorruseline uusbarokkstiilis juugenlike sugemetega mansardkorrusega kivimaja fassaadil on toskaana orderi sambad, mille kohal asub kivist rinnatisega rõdu. Välisseinad on liigendatud krohvile kvaadertatud liseendida. Põhjapoolse sissekäigu esise trepi külgedel on dekoratiivsed betoonist vaasid. Hoonel on mansardkatus, mis on kaetud punaste katusekividega. Igal küljel on hoone siseplaneeringust tulenevalt erinev akende paigutus ja rütm. Arhitektuurselt väärtuslikke detaile on säilinud hulgaliselt; välis- ja siseuksed, trepikoja käsipuud, trepivõre ja astmed, keraamilistest plaatidest podestide põrandad, omapärane kahe liigendi ja haagiga kokku pandav pööningu trepp, peegelvõlvid, laerosetid ja karniis, juugendlike vormidega rohelistest või pruunidest kahhelkividest vanad ahjud. Krundil paikneb veel puidust ühekorruseline viilkatusega historitsistlik väikeelamu.

Ajalugu

Linnavillaks ehitatud maja projekteeris arhitekt Boris Krümmer (sünd. 1884). Mitmest projektivariandist valiti välja viimane, mille järgi ehitatud hoone valmis 1924. aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevöönd koosneb järgmistest Kadrioru lossi ajaloolise linnaosa, endise slobodaa kruntidest: L. Koidula t. 24, L. Koidula t. 26, J. Poska t. 43 / L. Koidula t. 28, J. Poska t. 41, J. Poska t. 39, J. Poska t. 37, J. Poska t. 35, J. Poska t. 33, J. Poska t. 31, J. Poska t. 29, J. Poska t. 27, J. Poska t. 25, J. Poska t. 23, J. Poska t. 21, J. Poska t. 19, Roheline aas 14, Roheline aas 16, Roheline aas 18, Roheline aas 20, Roheline aas 22, Roheline aas 12 / J. Poska t. 18, Roheline aas 10 / J. Poska t. 20, Roheline aas 8 / J. Poska t. 22, Roheline aas 6 / J. Poska t. 24, Roheline aas 4 / J. Poska t. 26, Roheline aas 2 / L. Koidula t. 32 / J. Poska t. 28.

Allikad

Sildre, A (2002) Ülevaade arhitektuurist, ehituskonstruktsioonidest ja ajalooliselt väärtuslikest detailides. TKVA arhiiv Toimik N9-1632.A
Lindmaa-Pihlak, S (2001) Arhitektuurajaloolised eritingimused. TKVA arhiiv Toimik N9-859-A