Mälestise nimi Kumna mõisa park, 18.-20. saj

Mõisakompleksi kuuluva pargi näide.

Kirjeldus

Keskmise suurusega ca 7 ha park on vabakujuline, esineb ka regulaarseid istutusi. Mõisatuumikust läänes väike tammik. Avatud alad on ristküliku kujulised ja olnud kasutuses sportimisaladena (võrkpall, jalgpall). Kivist peahoone ette rajatakse (2005-2006) poolringikujuline piirdeaed. Parki ilmestab tiik kahe saarega, milledel kasvavad suured hõberemmelgad ja harilikud hobukastanid. Möödunud sajandi alguse Kumna pargi kohta on Carl Mothander öelnud, et siin hõljus iseäralik kunstnikulohakus ja venelik laisser aller (minna-laskmine). Sellel ajal oli pargis puu otsa rajatud ka põnev, lihtsa konstruktsiooniga lehtla (tänaseks hävinud).
Pargis domineerivad kodumaised liigid: vahtrad, tammed, saared, pärnad.
(pargiankeet, 2002)

Ajalugu

Esimesed istutused 18.s. lõpul kui valmis härrastemaja. 20.s. algul rajatud suur vabakujunduslik park uue härrastemaja valmimisel .

Lisatud skeemil.