Mälestise nimi Kawe keldri hoone kelder ja fassaadid

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Arhitekt Artur Perna loomingu näide, ajaloolise Kawe kommitehase endise hoone fassaad.

Kirjeldus

Tegemist on arhitekt Artur Perna (1881–1940) projekti järgi ehitatud paekivihoone fassaadimüüriga. Säilinud tänavaseina keskmes on suur segmentkaarse sillusega ukseava. Aknaraamid ja välisuks on tehtud puidust. Avad paiknevad kesktelje suhtes sümmeetriliselt.

Ajalugu

Pärnu mnt 22 paekivist tööstus- ja laohoone on rajatud 1923. aastal arhitekt Artur Perna projekti järgi. 1930. aastal läks Pärnu mnt 22 Kawe kommivabriku omanike valdusse, kes kavatsesid 1936. aastal kinnistule rajada viiekorruselise hoone. See jäi teostamata. Pärnu mnt 22 hoone on mh tuntust kogunud 1940. aasta suvel aset leidnud sündmustega. Tehase „Kawe“ kontori- ja laoruumid muudeti siis miilitsa arestikambriks ja vanglaks, kus toimus ka hukkamisi. Hoone kuulus 1951.–1982. aastani Tallinna Juveelitehasele. Sellest ajast pärines ka hoone külgfassaadi ajutine juurdeehitus, kus paiknes pitsamüügipunkt. 1990. aastate teisel poolel ehitati põhjalikult ümber hoone siseruumid vastavalt uute omanike ja rentnike vajadustele. 2016. aastal alustati ettevalmistusi kaasaegse büroohoone ehitamiseks fassadimüüri ümber.

50 m

Aunin, M. (2015) Pärnu mnt 22/22 A/24 ja Roosikrantsi 11A eskiisprojekt. TKVA Toimik N9-9392
Künnapu, L. (2013) Muinsuskaitse aruanne hoone osalise lammutamise kohta koos peafassaadi ja külgseina säilitamisega. Pärnu mnt 22. TKVA Toimik N9-8169