Mälestise nimi Elamu Auli tn 27

Seisund: restaureerimisel

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Helle-Triin Hansumäe

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Tegemist on 18. sajandi I pooles ehitatud Pärnu eeslinnale tüüpilise elamu esindusliku näitega.

Kirjeldus

Elamu asub Põhjasõja-järgses vene sõjaväeleaste ja nende perekondade asustuspiirkonas, Pärnu eeslinna S-serval (Morskoi eeslinn või Slobodaa) ning on koos naaberhoonetega (Auli 25, 29, 31) vene külastruktuuri ilmekas esindaja. Naaberhoonetele sarnaselt paikneb elamu kitsal ja pikal krundil, otsaga tänava poole. Krunti piirab tänava poolt kõrge plankaed-värav. Hoone viilkatus on laudkattega. Rõhtpalkseinte püstlaudis on pärit 19 saj II poolest. Otsafassaadil oli algselt üks, tänapäeval kaks väikest, 6-se ruudjaotusega ja luukidega, akent. Ainus ava külgseinas oli uks esik-kööki. Tänapäeval on kummalgi pool sissepääsu aken. Tuulekoda pärineb 19.saj II poolest. Katusekorrus võeti kasutusele 20.saj alguses, seoses kuurordi arenguga.

Ehitusaeg - 18. sajandi I pool.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 25. märtsi 2003. a käskkirjaga nr 64 on mälestise kaitsevööndiks maa-ala Auli tn 25, Auli tn 27, Auli tn 29 ja Auli tn 31 kruntide ulatuses. 62512:033:1940