Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Taastatud sammas on originaali koopia.
Ligi 6m kõrgune, punasest graniidist valmistatud ja poleeritud sokliga obelisk on paigutatud kolmeastmelisele alusele. Ülaosas on süvareljeefis Vabadusristi kujutis. Sokli esiküljel on tekst:"1918-1920 AASTA/ VABADUSSÕJA/KANGELASI MÄLESTAB TÄNULIK JÕE-/LÄHTME KIHELKOND". Teksti all on kivireljeefis tammeokstega põimitud kujutis. Paremal küljel: "VABADUSSÕJAS" ja selle all 11 langenu nimed, vasakul küljel: "MAAILMASÕJAS" ja 26 nime, tagumisel küljel veel kord "MAAILMASÕJAS" ja 24 nime.

Sammas avati 23.06.1939, kavandi valmistas kujur A. Starkopf.
Sammas võeti maha 1941.a.
1942 taastati endisel kujul, kohaliku kirikuõpetaja E.Petersoo ettevõtmisel.
1948.a. lasti mälestusmärk nõukogude piirivalvurite poolt õhku.
Taasavati Jõelähtme MS initsiatiivil 23.06.1992. Kivitöö valmistati ARS Monumentaalis, kiviraidur A. Düna poolt.