Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Mälestise tunnus

Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab endas mälestust taasiseseisvumisajal toimunud ühiskondlikest protsessidest.

Kirjeldus

Kiriku kõrval asuv kaheastmelisele alusele paigaldatud horisontaalne graniitplokk. Esiküljel on Vabadusristi kujutis ning daatumid "1918"ja "1920", järgneb tekst: "HARJU-JAANI/KIHELKONNAST/
LANGENUD VÕITLUSES VABADUSE EEST;" ning 15 langenu nimed. Kivi tagumisel küljel on aastaarvud "1914-1917" ja 28 nime.

Sammas avati 6.10.1935.
Õhati 1940.a. 23.08.1942 pandi samba asuohta tahvel Vabadusristi kujutise ja tekstiga. Pärast sõda tahvel peideti.
Tahvel taastati 03.07.88.
Mälestussamba täpne koopia taasavati 24.06.1989.