Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Mälestise tunnus

Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab endas mälestust taasiseseisvumisajal toimunud ühiskondlikest protsessidest.

Kirjeldus

Vabadussõjas langenute mälestussammas Lüganusel on 6.4 m kõrge ja kujutab postamendil seisvat skulptuurirühma: haavatud sõdur kaitseb kehaga tema seljataga seisvat naist, kes hoiab last süles. Mälestusmärgi autor on Lüganuse kihelkonnast pärit Voldemar MeIIik(1887-1949).

Ajalugu

Sammas avati 28.septembril 1924.aastal. Sammas läks maksma 500 000 marka,mis saadi kiriku ja Lüganuse Haridusseltsi poolt toimetatud korjanduse läbi.
Hävitati 1940.aastal
Taastatati see üsna pea. Töö teostajaks oli taas V.Mellik. Sammas taastati 13.augustil 1944.a Samal aastal lõhuti see jälle.
30.septembril 1989.aastal toimus Vabadussõjas langenutele pühendatud mälestussamba kolmas avamine. Samba üldkuju konstrueeris fotode järgi kujur V.Melliku poeg arhitekt Tõnu Mellik. Skulptuurigrupi valmistas skulptor Ants Viitmaa. Raha saadi kiriku poolt toimetatud korjanduse läbi ja ka ümbruskonna asutuste annetustest

Lüganuse kihelkond. - Otto Liiv. Ajaloouurimise allikail. Tartu 2019, lk 59