Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Kirjeldus

Sammas kujutab endast kolmeastmelisel trepil asuvat graniitobeliski, mille otsas seisis malmist sõdurikuju. Obeliski ülemine ots lõpeb kolmeastmelise trepiga.
Esiküljel reljeefne tekst: “EESTI /VABADUSSÕJAS/ LANGENUILE / 1918-1920./ TÄNULIK / ÄKSI KIHELKOND.” Ja selle all pronksreljeefis tammepärg. Tagumise külje ülaosas tekst “SURITE –ET / VÕIKSIME ELADA”, järgnevad 34 sõjamehe nimed ja nende all pronksreljeefis mõõk. Obeliski otsa seisev skulptuur kujutab endast vahikorral seisvat eesti sõdurit.
Mälestussamba kavandi valmistas kujur V.Melnik. Obeliski ja tekstid raius M-Pärn Tartust. Pronksosad ja malmist sõdurikuju valati As Tegur-is.
Praegune kuju on eelmise täpne koopia. Sõduri kuju on valatud pronksist. Tagaküljel ei ole mõõka, vaid mõõga kujutis on reljeefsena kivvi raiutud. Aluse tagaküljel tekst “MODELLEERIJA / AIRIKE TANILOO-BOGATKIN”.

Äksi piirkonnast pärit Vabadussõjast langenute mälestussammas avati 28.06.1925.
1945 sambakuju lõhuti, aluskivi jäi kohale.