Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Mälestise tunnus

Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab endas mälestust taasiseseisvuse ajal toimunud ühiskondlikkest protsessidest.

Kirjeldus

Kõrge mustast graniidist obelisk toetub mitmejärgulisele soklile. Obeliski esiküljel on ladina rist, selle all tekst "Wiru-Jaagupi kihelkond / oma / langenud sõduritele". Teksti all on Vabadusristi kujutis?, loorberi-ja tammeoksad, millel on kaks ristatud mõõka. Pärja all on aastaarvud "1918-1920". Samba keskosal on tekst "Eesti Wabaduse Sõja Ohwrid" ja 24 nime. Kõige all on tekst "Punastest tapetud" ja 10 nime. Sokli ülejäänud kolmel küljel on tekst "Maa- / ilmasõja Oh- / vrid" ja 86 nime. Obeliski tagumisel küljel on tekst: "Ma olen võidu saanud ja jõudnud rahule!". Lisaks on samba tagumisel küljel tekst "Sõja tagajärjel surnud /kaitseliitl. August Linamaa /Rägavere lahingus langenud Juhan Lugenberg". Aluskivi vasakul küljel on tekst "TEOSTANUD M. LISTRA", paremal küljel "AVATUD 24.06.1923 /PURUSTATUD 07.09.1945 / TAASAVATUD 24.06.1990".(M. Strauss, Vabadussõja mälestusmärgid. Kunda 2002)

Ajalugu

Viru-Jaagupi koguduse kiriku nõukogu esimehe E. Kello ja koguduse õpetaja poolt kavandatud sammas avati 24. juunil 1923.a. 1926. a lasti ümber samba ehitada sepisaed. 1940. a kavatsesid kohalikud võimumehed purustad ka Viru- Jaagupi mälestussamba. Ööl vastu 29. oktoobrit 1940 võtsid Pajusti mehed samba maha ja peitsid lähedalolevale hauaplatsile. 1941.a suvel kaevati samba osad peitjate poolt välja ja paigaldati oma kohale tagasi. 7. septembril 1945. a õhiti sammas Nõukogude sõdurite poolt. Samba tükid kaevati maa sisse. Mälestussamba taastamise komitee loodi 1989. a. Kuna samba lõhkumisest oli terveks jäänud ainult nimedega tahukas, otsustati lasta valmistada uus sammas. Lõhutud samba tükkidest valmistati nn. Monument monumendile. Uue samba kavandi valmistas M. Listra. Sammas on eelmise täpne koopia. Erinevusi esineb tekstides. Sammas taasavati 24. juunil 1990. a. Endise samba üks tükkidest, millel on tekst "Punastest tapetud", on müüritud Viru-Jaagupi kiriku juures asuva represeeritute mälestussamba aluse külge.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestisele ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub muinsuskaitsealusel Viru-Jaagupi kalmistul reg nr 5800