Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Saaremaa dolomiidist mälestusmärgi, mis on endise täpne koopia,
teostaja oli väikeettevõte "Redo". Taasavamine 6. augustil 1989.
Kujutab endast frontooni ja selle tipus oleva ladina risti kujutisega õhukest baasiga risttahukat, mis on asetatud soklile. Esiküljel tekst: EESTI/WABADUSE SÕJAS LANGENUD/1918-20 ja 3 nime, selle all süvendreljeefis tammepärjaga ümbritsetud ladina rist, millest veel allpool ristatud mõõgad. Tagumisel küljel tekst: ILMASÕJAS LANGENUD ja 13 nime, soklil tekst: TEADMATA KADUNUD ja 6 nime.
Sambast kahele poole lisati kaks sokliga sammast, mis on pühendatud ajaloo ohvritele 1940-1956 (kokku 80 nime) Vasakul sambal tekst: II ILMASÕJAS HUKKUNUD/JA TEADMATA KADUNUD ja 16 nime, lisaks soklil 12 nime. Samba tagaküljel: 1941-1944 ja 6 nime. Parempoolsel sambal tekst: II MAAILMASÕJAS HUKKUNUD/JA TEADMATA KADUNUD, järgneb 16 nime, soklil 12 ja samba tagaküljel: 1940-1956 ja 13 nime, lisaks 5 soklil.

Ajalugu

Esimene mälestussammas avati 9. septembril 1928.a. Asus kalmistul kabeli kõrval. Kujutas endast Vasalemma valgest kivist valmistatud, soklile asetatud õhukest baasiga risttahukat, mida kattis frontoon ja mille tipus oli ladina rist. Esiküljel oli tekst: EESTI/WABADUSE SÕJAS LANGENUD/1918-20. Järgnes 3 nime ja selle all süvareljeefis tammepärjaga ümbritsetud ladina rist, millest veel allpool ristatud mõõgad. Tagumisel küljel oli tekst: ILMASÕJAS LANGENUD ja 13 nime, soklil tekst: TEADMATA KADUNUD ja 6 nime.
Mälestussammas lõhuti arvatavasti enne II maailmasõda.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.