Mälestise nimi Jõelähtme kirikuaia piirdemüür väravaga, 14.-20.saj.

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastu ja piirkonna tüüpilise piirdemüüri näide.

Kirjeldus

Jõelähtme kirikuaeda ümbritseb paekivimüür. Selle kõrgus varieerub ca 80-120 cm-ni, laotud vabakujulistest kividest kuivlaona, müür on pealt katmata. Keskse laia avaga (betoonsillusega) ja kahe külgväravaga paekivist krohvitud peavärav asub W-küljel kohakuti kiriku peaportaaliga. Väraval on säilinud hinged. Kaks lihtsat külgväravat on S-küljel. O-piirdemüür külgneb paekivist kõrvalhoone ja puidust tualetiga.

Ajalugu

Jõelähtme kiriku algusaastad dateeritakse 14. sajandisse. Kirikuaed on kalmistuna kujunenud hiljem, tõenäoliselt 17. või 18.saj. Praeguse piirdemüüri põhi võib olla kalmistuga üheaegne. Peavärav on tüüpiline 19. saj. II po. rajatis. Praegune valatud keskmine kaar oli algselt laotud paekividest ning oluliselt kõrgem. Väravaehitust katsid pealt paeplaadid. Arvatavasti laoti siis ka põhiline osa piirdemüüri. Müüri on korduvalt parandatud ning ositi uuesti üles laotud ka 20. sajandil. Ent materjal ja ladumisviis on püsinud algne.