Mälestise nimi Kirst, 1737 (puit, raud, sepis)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus

Kirst on kaunis sepiskunsti näide 18. sajandist. Lisaks on kirstul kultuuriline väärtus – sellega viidi 1944 Eestist Rootsi koguduse vara. Moodustab osa kirikuinventari tervikust.

1944.a viidi Rootsi ja tagastati 2002.a aprillis Rootsi Ajaloomuuseumi poolt

Materjal: puit, raud.
Tehnika: sepistatud.
Mõõtmed: h 65 cm; plaat 105 x 53 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Puidust kirst on esiküljele punase värviga maalitud aastaarvu põhjal valmistatud 1737. Kirst toetub jalgadele; kaas on kumer; külgedel sepistatud sangad. Kirst on suletav kahe esikülje sepise sisse paigaldatud lukuga. Lisaks kirstu nurki katvale lindina kulgevale sepisele kaunistab eseme esikülge ja kaant vonklevaid madusid kujutav sepis. Mao kui mütoloogilise varahoidja tähendus ulatub juba esimese kristlasest Rooma keisri Konstantinuse aega. Maod on valvanud nii Rooma keisrikoja kui Saksi ja Inglise kuningakoja varandust. Koostas: Egle Tamm, kunstiajaloolane.