Mälestise nimi Tuuliku talu saun

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Kõrvalhoone, Saun, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Saun, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Terviklikult säilinud talukompleksi üks vanemaid hooneid, tüüpiline Harju- ja Läänemaa ühisjoontega talu kõrvalhoone.

Kirjeldus

Tsementkividest katusega rõhtpalkehitis, seinad hiljem püstlaudisega üle löödud.Põhiruumideks leili- ja eesruum. Leiliruumi teises otsas laeta, kruusapõrandaga ruum. Selle ruumi tagumine osa liidetud leiliruumi külge postliitega, palklaega ja puust sagarhingedega väikese uksega. Leiliruumis lahtise kerisega ahi, poolenisti müüritud katel. Säilinud originaalaken, tenderpiitadega ukseavad.

Ajalugu

Nissi kihelkonnas puudusid üldjuhul saunad 19. saj. lõpuni. Pesti rehetoas. Hiljem ehitatud saunade puhul kasutati saartele omast planeeringut. Ehitusaasta "1891" on traadist keeratuna laeta otsaruumi esiseina siseküljel.

Lisatud skeemil