Mälestise nimi Tuuliku talu suveköök

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Kõrvalhoone, Suveköök, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Suveköök, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Terviklikult säilinud talukompleksi üks vanemaid hooneid, tüüpiline Harju- ja Läänemaa ühisjoontega talu majandushoone.

Kirjeldus

Ristkülikulise põhiplaaniga, kõrge, vabalt laotud raudkivimüüritisega ehitis, mis kaetud laudadest viilkatusega, mis omakorda kaetud eterniidiga. SissepääsO-otsaseinas. Sees on säil. palk-katlapuu kahe tellitava puust katlakooguga ja raudpada. Muldpõrand.

Ajalugu

Algelise püstkoja järglane - suvine keetmiskoht neljaseinalise, laeta ja muldpõrandaga suvekoda ehitati Põhja- ja Lääne-Eestis kivist müüridele. Selline ehitusviis pärineb 19. saj.-st. Katus tehti esialgu laudadest (säilinud eterniidi all). Suvekojad algselt lahtise keedukoldega, mille kohal pajapuu ja katel.

Lisatud skeemil.