Mälestise nimi Hoone Maasika tn 4

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Elamu Maasika t. 4, (kokku ehitatud elamuga Maasika t. 6) kuulub “Uue Tare” asumisse, mis rajati eksperimentaalselt 1931-1932. aastal, et saada moodsaid ratsionaalselt ehitatud korterid. Projekteerimisel järgiti tollaseid uusimaid suundumusi – valitsev arhitektuuristiil – funktsionalism.

Kirjeldus

Tegemist on ühekorruselise lameda katusega ehitisega, mis on kokku ehitatud Maasika 6 hoonega. Hoone on minimalistliku arhitektoonikaga, liigendatud on vaid hoone ehitusmasse. Hoone seinad on laotud tellistest ja krohvitud. Katus plekist. Tänava pool ulatub sein katusest kõrgemale ja moodustab parapeti, õue pool moodustab katus kitsa karniisi. Maasika tänava sõidutee ja elamu vahel asub kitsas pargiala, mis oli algses miljöökujunduses taotluslik. Lisaaks oli elamu ees veel kitsas eesaed.

Ajalugu

Elamu Maasika t. 4, (koos elamuga Maasika t. 6) projekteeris arhitekt Elmar Lohk. Hoone valmis 1932. aastal. Algselt oli ta ehitatud sümmeetrilisena elamuga Maasika t. 6. (millele 1960ndatel aastatel tehtud väiksem juurdeehitus muutis olukorra). Hoone fassaadid on korrastatud 2012. aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates