Mälestise nimi Tiirimetsa koolihoone

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Üks väheseid originaalkujul ja detailidega säilinud funktsionalistlikus stiilis koolihooneid Saaremaal.

Kirjeldus

Hoonet iseloomustab funktsionalismile omane ratsionaalsus ja mahtude vaba asümmeetriline planeering ning lamekatus Tegemist on kahekordse kivist ja valgete krohvitud seintega hoonega, millel on tüüpiline funktsionalistlik plaani- ja mahuline lahendus ning fassaadikujundus. Kahekordse peakorpuse fassaad on lahendatud tsentraalsümmeetriliselt. Peasissepääsu on rõhutatud kõrgendatud seinaosaga, seinapinna profileeringu, vertikaalse aknaploki ja õhukese varikatusega ukse kohal. Ruudustatud aknad on ühendatud seina tagasiastega üheks lindiks. Algselt ühekordsele tagatiivale on hiljem lisatud teine korrus, mis maja üldilmet ei riku. Kogu hoone katust ääristab kitsas karniis. Algses ehituskehandis on säilinud originaalsed seinapinna sisse paigutatud vihmaveetorud. Koolihoone põhiplaan on L-kujuline : maja ühes tiivas on vastu päikest suunatud klassiruumid ja teises saal-võimla. Koolimajas on säilinud originaalseid sisekujunduselemente. Eriti väärtuslik on klassiruumide vaheline avatav vahesein ja selle liigutamise mehhanism. Keldris võib näha originaalset õhkkütte süsteemi.

Asukoha kirjeldus

Tiirimetsa kooli hoone asub Tiirimetsa külas, sõidutee äärest veidi eemal. Hoonet ümbritseval krundil on peasissepääsuni juhtiv põlispuude allee.

Ajalugu

Tiirimetsa kool, mis on ehitatud 1936. a. (ins. H. Kann) on üks väheseid algse välisilme ja sisekujundusega funktsionalistlikus stiilis säilinud koolimaju Saaremaal, funktsioneerides koolina kuni 1988. aastani. Hoonel on järjepidevust toetav kasutusfunktsioon, seda kasutab Kodukultuuri Seltsi „Küünal“.

Mälestise kaitsevöönd on tähistatud lisas 1.