Mälestise nimi Ikoon "Kaasani Jumalaema", 19.saj. lõpp (tempera, puit)
Mälestise vana number k-15

Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj lõpp või 20. saj I kolmandik
Mõõtmed: u 31 x 27 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): põletusjälg Jumalaema kujutisel.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Jumalaema on kujutatud büstina ja temast vasakul Kristuslast otsevaates. Maalistiililt sarnane Frolovi koolkonnas maalitud samale tüübile. Seetõttu võiks valmimise ajaks oletada 20. saj I kolmandikku. Jumalaema on riietatud sügavpunasesse mafoori, Kristuslapse helerohekas tuunika ja punane himation on kaunistatud kullaga. Legendi kohaselt ilmus 1579. a. Ivan Julma vallutuse järgses Kaasanis väikesele tüdrukule unes Jumalaema, kes käskis tal ühes teatud kohas maad kaevata. Kaevamisel leiti Jumalaema ja Kristuslapse ikoon, mida hakatigi nimetama Kaasani Jumalaemaks.