Mälestise nimi Elamu Tina t. 26/Fr. R. Kreutzwaldi t. 9 , 1913.a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

20. saj alguses ehitatud, hästi säilinud juugendlik-romantiline villa. Selle loojateks on ühed Eesti esimesed kutselised arhitektid – K. Burmann ja A. Perna.

Kirjeldus

Elavalt liigendatud põhiplaaniga kahekorruseline krohvitud puithoone, mis on projekteeritud 1913. aastal arhitektuuribüroos Burmann & Perna. Üldjuhul projekteeriti koos, kuid antud hoone puhul on arhitektuuriajaloolase L. Gensi stiilikriitilise omistuse järgi siiski tegemist eelkõige A. Perna loominguga. Elamu on üldilmelt juugendlik, üksikute Saksa heimat-stiili mõjutustega. Fassaadi arhitektuurikäsitlus on elav ja detailirohke. Tihedaruudulise raamijaotusega aknad, kumerad ja polügonaalsed ärklid, kõrge mansardina lahendatud ülakorrus ning võimas trepp peaukse ees annavad hoonele ajatult idüllilise ilme. Hoone pisiasjadeni stiilipuhtad interjöörid on hästi säilinud. Elamu sisemine ruumijaotus on Eesti kontekstis väga harukordne. Maja jaguneb keskteljel pooleks, kummaski majapooles asus algselt üks suur, läbi kahe korruse ulatuv esinduskorter.

Kaitsevööndi ulatus

alalise mälestisena: vastavalt skeemile, millega saab tutvuda Kultuuriministeeriumis ja Muinsuskaitseametis

- Arhitektuurimälestis hädaohus

- Juhtum Tallinnas Tina 26 villaga on vaid üks viimaseid, aga iseloomulikumaid näiteid. Muinsuskaitsel on aeg ärgata talveunest