Mälestise nimi Tallinna vanausuliste palvela Kibuvitsa tn 6

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Palvela, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tähelepanuväärne sakraalarhitektuuri näide, vanausuliste palvela 1930.ndatest.

Kirjeldus

1-korruseline viilkatusega puithoone. Hoonel on plekk-katus ning puitkonstruktsioonid. Hoonel on restaureeritud ehitusaegsed avatäited. Esifassaadil paikneva peaukse kohal on metallkonstruktsioonile toetuv varikatus.

Ajalugu

Palvela ehitati 1930. aastal Kristiinesse koguduse liikme annetatud krundile. Hoone lasi ehitada luteri usku A. Mäeberg oma vanausulisest abikaasa viimset tahet täites. Hoone laienduse ja ikonostaasi projekti autoriks oli Nikolai Thamm noorem. 1960. aastatel kaotas lihtne kogudusehoone kõik oma funktsioonile viitavad elemendid, sh sibulkupliga torni.
Palvela taastamist alustati juba 2007. aastal ning suuremad tööd toimusid 2009.-2010.a. Hoone otsustati rekonstrueerida esialgsel kujul, muuhulgas otsustati taastada ka sibulkupliga harjatorn. 2007. aastal alustati ka vanausuliste palvela ikoonide konserveerimist. 2015. aasta suvel tuvastas OÜ Ehitusekspert Vanausuliste palveruumis majavammi, mille tõttu põrand oli juba varem vajuma hakanud. Vammi likvideerimiseks eemaldas OÜ Asbeko Air kogu põranda ja sellealuse täitepinnase kuni sügavuseni, kus seeneniidistikku enam ei esinenud. Osaliselt tuli eemaldada ka siseseinte kattelaudis. Vundament kaevati seestpoolt kuni taldmikuni lahti ning töödeldi seenetõrjevahendiga. 2016. aastal restaureeriti palvela põrand ning rajati pinnasevee ärajuhtimise süsteem. Restaureeriti ka ikonostaas. 2017.-2018.a restaureeriti interjööre.

(2016) Uwe Gnadenteich. Tallinna vanausuliste palvela vabanes majavammist. Postimees, 14.12.2016
- Tallinna vene vanausuliste palvela sai taas sibulakupli