Mälestise nimi Maardu mõisa kaevumaja, 19.saj.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kaevuhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kaevuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisakompleksi kuuluva abihoone näide.

Kaevumaja on väike kivikatusega paekivihoone.

Kaevumaja asub Maardu mõisa esisel muruplatsil ringtee ääres.

Ajalugu

Esimesed teated Maardu mõisast (saksa k Maart) pärinevad 1397. aastast. 16. sajandil kuulus mõis von Taubedele. 1656 on andmeid puithoonete kohta. 1663 omandas mõisa Fabian von Fersen. Umbes 1710 konfiskeeris mõisahoone keisrinna Katariina majanduskontor. 1729. aastal omandas mõisa Hermann Jensen Bohn. 1747. aastal läks mõis von Brevernite aadlisuguvõsa valdusse. 1919 võõrandati mõis Otto von Brevernilt. Mõisast on säilinud ka mitmeid kõrvalhooneid, sealhulgas kaevumaja.

Kaitsevööndi kehtestamine on menetlemisel.