Mälestise nimi Saksa-Pärdi talu pukktuulik

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tüüpiline Saaremaa vanematüübiline pukktuulik, millel on säilinud originaalne sisseseade. Tuulik on kõige vanem Saare maakonna pukktuulik.

Kirjeldus

Tegemist on tüüpilise pukktuulikuga, mis on säilinud tänu sellele, et kolmkümmend aastat tagasi pandi tuulikule uus eterniitkatus. Tiivad, saba ja trepp koos platvormiga on hävinud, kuid sisseseade on praktiliselt kõik olemas. Tõenäoliselt on tuuliku ehitamiseks kasutatud mõne vanema tuuliku osi. Samas viitab tuuliku arhailisusele sisseseade. Ei ole mingeid jälgi jahu sõelumisest või tuulamisest. Märkimisväärne on ka erinevate laevaosade kasutamine tuulikus. Nii on põrandad tehtud mingi laeva (teki) plankudest ja laevast pärineb ka sisetrepp.

Asukoha kirjeldus

Pukktuulik asub Atla küla keskel, teest mõned sajad meetrid läänepool tihedas kadastikus kahe talukompleksi vahel. Eemalt on vaadeldav ainult tuuliku ülemine osa.

Ajalugu

Tuuliku teeb tähelepanuväärseks ematalasse lõigatud aastarv 1701.Tuuliku seintelt ja erinevatelt osadelt võib leida veel mitmeid aastaarve ja kirjeid (1882, 1901, 1903, 1904, viisnurgad, nn. taaveti tähed, laeva pildid jne.)

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.