Mälestise nimi Pärnu vana haigla koos kabel-surnukuuriga, 1909-1912

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Hoone tüübi (haigla) arhitektuurselt silmapaistev näide väikelinnas.

Kirjeldus

Historitsistlik peahoone on rikkaliku dekooriga: liigendatud pilastritega, erikujulised aknad, fassaadis renessanslikud frontoonid ja medaljonid, räästa all sims.
Kolmekorruseline haigla välisvooder on põletatud tellistest, katusekatteks nii S-kivi kui ka valtskivi. Algne materjal on arvatavasti olnud siiski ainult valtskivi. Kõrge soklikorrus laotud maakividest. Säilinud üllatavalt palju algseid detaile. Välisustest säilinud algne peauks ning kaks kõrvalust, sees alles mitmed tahveluksed koos algsete käepidemetega. Trepikodades veel kiviparkett ja algne trepikäsipuu. Samas säilinud üksikud algsed aknad koos profileeritud liistude ja sulguritega. 1938.a. otsustati rajada hoone lõunapoolsesse külge linnaarhitekt Olev Siinmaa projekti järgi sünnitusosakond. Kõrge sokli ja ruumika keldrikorrusega kahekorrusline juurdeehitus valmis 1940.a. suvel. 1972.a. lisati sellele veel kolmas korrus (projekt Pärnumaa Hooneregistri arhiivis).
Kabel-surnukuur on ehitatud 1912.a. Historitsistlik ühekorruseline ja poolkelpkatusega hoone. Fassaadi ilmestavad teravkaarsed akna-ja ukseavad, torn koos tuulelipuga, klombitud kividest rustika ning karniis. Hoone on krohvitud, fassaadil värvikihi alt on märgata puhasvuuk kiviladu. Kabeli lõunatiib ehitati 1945.a. ümber pesumajaks (projekt Pärnumaa Hooneregistri arhiivis), sel ajal on hoone küljes veel olnud ka väike sigala. 1966.a. projekteeriti pesumaja asemele gamma-kiiritus kabinet (projekt Pärnumaa Hooneregistri arhiivis).
Kompleksis on veel park ning haigla ehitamisega samast ajajärgust pärit mitmed puitehitised: majandushoone, kontor, nakkushaigla. Nende tehniline olukord on visuaalsel vaatlusel rahuldav, kehvemas olukorras tundus olevat majandushoone. Nõukogudeaegsed garaažid jms hooned väärtust ei oma.

Ajalugu

Pärnu Linnavalitsus otsustas 1909.a. märtsis 1908. aasta sügisel maha põlenud haigla asemele ehitada uue 50 voodikohaga haigla – arstitoa, vastuvõtutoa, apteegi, vannitoa ja kahe toaga kinnipeetavate tarbeks, samuti koridoride ja piisava hulga puhkekohtadega. Maja pidi kütma tsentraalne küttesüsteem. Linnaarhitekt Alfred Jung sai ülesande koostada haigla projekt. Uue kolmekorruselise hoone projekti tutvustati järgnevatel linnavalitsuse koosolekutel. Hoone ehitusega alustati 1909. aastal. Valmis suuremas osas 1910.a. (pidulik avamine 23.11.1910). Kogu kompleks valmis 1912. aastal, kui lõpetati desinfektsioonikambri, lahkamisruumi ja kabel-surnukambri ehitus.

Kaitsevöönd hõlmab olemasolevat kinnistut (62511:148:8570).