Mälestise nimi Ikoon "Vladimiri Jumalaema" nelja pühakuga, 19. saj. (tempera, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon.

Kunstiväärtuslik näide vene traditsioonilisest ikoonimaalist.

Materjal: puit, tempera, messing.
Tehnika: temperamaal, hõbetatud.
Dateering: 19. saj algus
Mõõtmed: 28 x 26 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Vladimiri Jumalaema ikoon kuulub eleusa ehk hellustüüpi. Ikoonil on kujutatud Jumalaema ja tema paremal käel Kristuslast, kes naalduvad teineteise vastu ning Kristuslaps hoiab Ema kaela ümbert kinni. Ikooni katab hõbetatud kate, mille veeristele on graveeritud rikkalik taimedekoor. Katmata on 4 veeristel olevat pühakut. Jumalaema ja Kristuslapse hõbetatud nümbuse välimisi servi katab reljeefne palmetidekoor. Vladimiri Jumalaema ikoon valmis Konstantinoopolis ja saabus Kiievisse 1132. aastal. Sealt viis Andrei Bogoljubski ikooni Vladimirisse – oma uude pealinna. 1315. aastal jõudis Moskvasse, olevat aidanud linna vabaneda mongolitest. Kuna ikoon on abistanud Venemaad mitmelgi korral, on hakatud nimetama ka "Venemaa Emaks".