Mälestise nimi Roheline aas 1, Kadrioru lossi aednikumaja

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Märkimisväärse arhitektuuriga barokses stiilis kujundatud kõrvalhoone kuulub Kadrioru lossi hoonestuse ansamblisse.

Kirjeldus

Krundil asub kolm puithoonet, kahekorruseline peamaja ja 2 ühekorruselist tiibhoonet. Vasakpoolne hoone oli määratud aednikule, parempoolne teenijaskonnale. Fassaadid on kujundatud voluutfrontoonide ning liseenidega. Aknad on kujundatud segmentkaarsetena ning I korruse akendel on ka puidust aknaluugid.

Ajalugu

Kuulub Kadrioru lossi- ja pargi ansamblisse. Arhiivi andmetel paiknes alal 18. sajandi I poolel Kadrioru lossi valitseja-arhitekti elamukompleks. Elamu juurde kuulus hobusetall, kivist kelder, saun, laut, triiphoone. Elamust on säilinud Johan Georg Teicherti ülesmõõtmisjoonised. 1833. aastal mainitakse dokumentides hoonet lagunenuna. Uus hoonetekompleks valmis ajavahemikus 1834-1850. aastatel.1856. aasta dokumentides on jäädvustatud praeguseni säilinud hooned. Peahoones elas 1927-1933 aastal kirjanik Eduard Vilde.

Lindmaa, S. (1987) Ajalooline ülevaade hoonestuse kujunemisest. [www]

-Kadriorus renoveeritakse ajaloolised tõllakuurid