Mälestise nimi Elamu Pärnus
Ajutise kaitse alla võetud 28.08.2006

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 28.08.2006 käskkiri nr. A-23 Kuupäev: 28.08.2006
"Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" Kultuuriministri käskkiri 18. dets 2006 nr 383 (RTL, 28.12.2006, 92, 1720) Kuupäev: 18.12.2006

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

1935.a arhitekt Ilmar Laasi poolt projekteeritud nn Pärnu supelfunktsionalismi näide, mis omab Pärnu kuurortala arhitektuurses üldilmes kandvat rolli. Säilinud on põhimaht ja originaaldetailid eksterjööris ja interjööris, mh peasissepääs dekoratiivse plaatidena kujundatud krohvipinna, trepipiirdepiirde, aknavõre ja välisuksega (sh link), vihmaveetorud, siseuksed (sh lengid, lehed, lingid, lukusildid), aknad (sh lengid, raamid, lauad, sulused), trepp koos käsipuuga, ahjud, parkett.
Elamu juurde kuulub 1936.a valminud eluruumiga kõrvalhoone ja aed koos piiretega (betoon ja võrkaed).

Kirjeldus

Kuuse 2 võib liigitada Pärnu supelfunktsionalismi hulka. 1936. aastal Ilmar Laasi poolt projekteeritud hoone on tänu oma vähem väljapeetud asendile linnaruumis ja suhteliselt tagasihoidlikumale vormikeelele seni suhteliselt märkamatuks jäänud. 1930.tel aastatel jõuka keskklassi üheks staatuse näitajaks oli ka suveelamine Pärnus. Samaks otstarbeks on kavandatud ka see hoone. Kuigi kavandatud eelkõige suvel kasutamiseks, on tegemist kapitaalse aastaringseks kasutamiseks mõeldud hoonega. Silma torkab, et arhitektilt ei tellitud ainult maja joonist, vaid ka ridamisi interjööridetaile jne. Ühtses võtmes lahendatud eksterjöör ja interjöör on valdavalt säilinud tänaseni. Hoone roll linna-pildis on küll mõnevõrra erandlik. Kui kogu ülejäänud Papli tänav on teostatud ühtses võtmes järsukaldeliste viilkatusega elamutega, siis Kuuse ja Papli nurgal paiknev Kuuse 2 on oma kahe täiskorruse ja madalakaldelise katusega hoopis teises võtmes. Täna muudab pildi veelgi kirjumaks nõukogude perioodil vastaskrundile ehitatud postkontor.
Erilist tähelepanu väärivad:
- originaalpiirded (ümara avaga müür) ja –jalgvärav koos käepidemega
- peasissepääs dekoratiivse plaatidena kujundatud krohvipinna, trepipiirdepiirde, aknavõre ja välisuksega (viimasel samuti originaalkäepide)
- siseuksed
- ahjud
- tammeparkett tubades
Hoone teeb väärtuslikuks asjaolu, et erinevalt paljudest analoogilistest hoonetest on ta valdavalt säilinud originaalkujul.

Ajalugu

06.06.1935 sai Marie Siitan Pärnu Linnavalitsuse Ehituskomisjonilt heakskiidu puust plekkkatusega elamu ehitamiseks vastavalt stud.ins I. Laasi ehitatud projektile. Hoone valmis 28.05.1936. Vt lk Tegemist on väga väljapeetud arhitektuurikeelega, kus arhitekti jooniste järgi on teostatud ka arvukalt sisedetaile, hoonega.

Mälestis paikneb Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala, reg nr 27007, kaitsevööndis.
Mälestisele on kehtestatud kaitsevöönd, mille piirid ühtivad kinnistu KÜ tunnusega 62512:046:0250 piiridega