Mälestise nimi Elamu Pärnus
Ajutise kaitse alla võetud 28.08.2006

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 28.08.2006 käskkiri nr. A-23 Kuupäev: 28.08.2006
"Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" Kultuuriministri käskkiri 18. dets 2006 nr 383 (RTL, 28.12.2006, 92, 1720) Kuupäev: 18.12.2006

Seisund: restaureerimisel

Mälestise tunnus

20. sajandi alguse puitarhitektuuri silmapaistev näide, mis omab Pärnu kuurortala arhitektuurses üldilmes kandvat rolli ja on oluline osa Tammsaare tänava puitvillade ansamblist.

Kirjeldus

Tegemist on väga hästi säilinud küllalt tüüpilise näitega 20. sajandi teise kümnendi puitarhitektuurist. Dekooriprogramm ja fassaadide liigendus viitavad ajale, kus samaaegselt olid populaarsed nii historitsism kui juugend. Juba moodsamate ehitusvõtetega (püstpalkhoone) ehitatud, on siiski dekoorilt küllalt konservatiivne. Loobutud on küll romantilisest pitsivahust, pigem on üldmulje kergelt heimatstiili meenutav. Koos Tammsaare 13 ja 15-ga moodustab käsitletav hoone tervikliku ja stiilipuhta ansambli. Kuigi ehitusprojekti ei ole õnnestunud leida võib suure tõenäosusega oletada, et hoone ehitusaeg ja arhitekt on samad mis eelnimetatute puhul. St. ehitatud vahemikus 1910-1915 ja arhitektiks E. Wolffeldt.
Erilist tähelepanu väärivad:
- hoone originaallaudis
- välisuksed
- originaalaknad esifassaadil, kus on säilinud Pärnule väga iseloomulik korintose kapiteeliga kannelleeritud tuuleliist
- klaasitud verandad
- siseuksed
Hoone teeb väärtuslikuks asjaolu, et erinevalt paljudest analoogilistest hoonetest on ta valdavalt säilinud originaalkujul

Ajalugu

Tammsaare 19 on tõenäoliselt hoonestatud 1910. a paiku ja stiilikriitiliselt võib projekti autorluse omistada E. Wolffeldtile. Ehitusprojekti ei õnnestunud Eesti Ajalooarhiivi vastavast fondist leida.