Mälestise nimi Veski talu pukktuulik
Ajutise kaitse alla võetud 05.10.2006

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 05.10.2006 käskkiri nr. A-30 Kuupäev: 05.10.2006
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 11.03.2008 käskkiri nr 108 Kuupäev: 11.03.2008

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Veki talu tuulik on erakordselt suur ja mõningaid erandlike lahendusi sisaldav pukktuulik, mis on ainuke ehedalt säilinud selle tüübi näide Eestis

Kirjeldus

Põhikonstruktsioonilt on tegemist tüüpilise pukktuulikuga. Kuid võrreldes Saaremaa ja Hiiumaa tuulikutega on Veski talu pukktuulik erakordselt suur. Kui Saaremaa tuuliku külje pikkus on tavaliselt alla 4 meetri, siis antud juhul on see peaaegu 5 meetrit. Samas on suurem ka tuuliku kõrgus ca 11 m. Tuulik toetub läbi nn liugraami väga korrektselt mördiga laotud maakividest jalale.
Pärnumaale iseloomulikult on tuulikul "kleit" ulatunud peaaegu maani, moodustades tuuliku alla jala ümber suletud ruumi. Suurusest tingituna on mõningad konstruktiivsed iseärasused: erinev on saba kinnitus ja lava konstruktsioon.

Ajalugu

Tuulik on ehitatud tõenaöliselt 1891. aastal. Vastav aastaarv on märgitud tagaseina paarile. Oli töökorras veel 1950. aastatel.