Mälestise nimi Suurtükilaeva Meeme vrakk
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Mälestise tunnus

Laevavrakk, tema last ja muu sisu koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga, kirjalikud allikad.

Vrakk lebab 44 meetri sügavusel.

Eesti Mereväe suurtükilaev ja miinitraaler.
Ehitati 1911 Göteborgis Riia linnavalitsuse tellimusel reisilaevaks, ühetähelise nimega "O". D=150 t, L=27,5m, B=6,4m, H`2,1m. Jõuseadmeks 220 hj aurumasin, kiirus 10 sõlme.
1919. aasta aprillist punalätlaste sõjalaevastikus. Kui Riia 22. mail vallutati Landeswehri poolt , jäi sakslastele. Landeswehri sõja ajal langes Eesti mereväelaste sõjasaagiks. 5. juulist sai laev uueks nimeks "Meeme" ja jäi teenima Eesti lipu alla, osaledes Vabadussõja merevõitlustes. Relvastuseks oli "Meemel" alates 1922. aastast 75 mm kahur. Laeva rahuaegne meeskond oli 22 meest.
1924. aasta 14. novembril sai vigastada traalimistöödel miini plahvatuse läbi ning uppus pukseerimise käigus Naissaare lähistel. Hukkus 2 meest.
Avastati 29.07.2000 Eesti Meremuuseumi ja Tuukritööde OÜ ühistöö käigus.