Mälestise nimi Laitse mõisa peahoone, 19.saj.

Väljapaistev neogooti stiilis mõisa peahoone.

Kirjeldus

Vasalemma paekivist (marmorist) ehitatud liigendatud krohvimata hoone on palju elemente laenanud tuudorstiililt, mõjudes üldmuljelt aga keskaegse linnusena. Hoone tagaküljel on lahtine kaaristu, selle parempoolses osas aga kaks torni, üks neljatahuline, teine kaheksatahuline.

Ajalugu

Laitse mõis (saksa k Laitz) eraldati iseseisva mõisana Ruila mõisast 1637. aastal. 17.-19. sajandil kuulus mõis paljudele valdajatele, pikemaid perioode oli ta von Ullrichide ja von Mohrenschildtide omanduses. 1883. aastal omandas mõisa Woldemar von Uexküll. Üsna varsti peale omandamist lasi ta sinna püstitada väljapaistva kahekorruselise neogooti stiilis hoone. Uus peahoone valmis 1892. aastal. Ullrich von Bremenilt 1919. aastal võõrandatud mõisahoones on asunud nii noortekoloonia kui ka lähedal asuva raadiojaama kontoriruumid ja korterid. Alates 1996. aastast on mõis eraomanduses.