Mälestise nimi Piibel, 19.saj., panused E.L.Michelsen (trükis, hõbepanused)

Kunst, Materjal, Paber, Metall, Väärismetall, Samet, Objekt, Käsikiri/Trükis, Kirikuraamat.

Mälestise tunnus

Piibel on kultuuriloolise väärtusega. Kunstilist väärtust lisavad esemele luteri kirikute piiblitel väheesinevad hõbepanused.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 2007. a.

Materjal: hõbe, samet.
Tehnika: kullatud, pressitud, trükis, köide, vaselõige.
Autor, valmistamise koht: Leipzig: Georg Wigand´s Verlag, vasegravüürid J. Schnorr von Carolsfeld, hõbepanused E. L. Michelsen
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: h 35,5 cm
Märgid (meistrimärgid): Esi- ja tagakaane sulguril meistrimärk LM, hõbedaproov 84 ja Tallinna linnamärk (kolm lõvi vapikilbil).
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Sees pühendustekst: "Meie armsa õpetaja herra H. Hoffmannile Jaagupi kiriku õnnistamise pääwaks 24. Septembril 1878., kirikuehitamise ülesvõtmise ja kordasaatmise mälestuseks Jaagupi kihelkonna köstrilt ja koolmeistritelt. Köster Georg Koch, koolmeistrid (16 külast, neist 15 alla kirjutanud).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Piibel (Vana ja Uus Testament) on saksakeelne, köidetud tumesinise sametköitega, raamatuplokk on kullatud. Hõbepanuste autor Leopold Eduard Michelsen (1822 - 1888) oli 19. sajandi II poole Tallinnas ainuke kunstiajaloo jaoks olulise pärandiga kullassepp (K. Kirme. Eesti hõbe. Tallinn: Kunst, 2000, lk. 188 - 191). Esikaant kaunistab ladina rist ning lint psalmitekstiga: "Lobe den Herrn meine Seele u was in mir ist seinen heiligen Namen. Ps 103 v. 1". Tagakaanel on usu sümbol - karikas.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane