Mälestise nimi Altarimaal “Kristus ristil”, 19. saj (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaise hinnatud kunstiakadeemiku Otto von Moelleri meisterliku teostusega altarimaal 19. sajandist

Ristilöödud Jeesust dramaatilises poosis kujutav altarimaal

Muinsuskaitse all alates 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 32

Kirjandus

K. Markus, T.-M. Kreem, A. Mänd. Kaarma kirik. Tallinn, 2003, lk. 155-159: M. Körberi andmeil paigutati uus altarisein kirikusse 1884. aastal... Tähelepanuta on seni jäänud aga asjaolu, et altariseina keskosas olev Otto Friedrich Theodor von Mölleri (1812-1874) maal Kristus ristil on loodud vähemalt kümme aastat varem. Tegemist on kunstniku poolt kirikule kingitud, kuigi surma tõttu 1874. aastal lõpetamata ja signeerimata jäänud tööga. Seega võib arvata, et mõte parandada Kaarma kiriku altari väljanägemist tekkis kui mitte enne, siis 1870. aastate algul ning selle edendamisel mängis oma osa kunstnik O. v. Möller...
1856. aastal sõitis 1842. aastast Peterburis elanud O. v. Möller Kuressaarde tervist parandama ning kohtas seal oma hõimlast ja peatset abikaasat, tol ajal alles kuueteistkümneaastast Dorothea Frederike Leonide von Güldenstubbet (1838-1908). Kodu rajamise eesmärgil ostis kunstnik naise ühelt sugulaselt kaali mõisa (hävinud). Sinna lasi O. v. Möller ehitada neogooti stiilis häärberi ja kavatses rajada oma muuseumi. Enamiku järgnevatest suvedest veetiski Peterburi Kunstiakadeemia kunstikooli juhtiv ning palju reisiv kunstnik Kaali mõisas...
1870. aastate algul hakkas kunstnik maalima Kristusest monumentaalseid altaripilte. Eestis on O. v. Möllerilt teada kolm altarimaali. Lisaks Kaarma kirikule ehib O. v. Mölleri altarimaal Harju-Jaani ja Võnnu kirikut. Nimetatuist esimesena valmis 1872. aastal Harju-Jaani kiriku altarimaal Kristus ristil. Sama motiivi kordas kunstnik 1873. aastal Võnnu mitmefiguurilise altaripildi Kolgata keskel. Kavandades oma viimast, 1874. aastal töös olnud Kaarma kiriku altaripilti, pöördus kunstnik tagasi oma esialgse, Harju-Jaani kiriku ühefiguurilise maalivariandi juurde. Säilinud on viimast ettevalmistav, aastatesse 1870-1872 dateeritud visand.
Sünkjate rünkpilvedega taeva taustal kõrguvale ristipuule naelutatud Kristuse prototüübiks on O. v. Mölleri altarimaalidel M. Körberi teateil Kuressaare ringkonna kohtunik Aleksander Nolcken.

Materjal: lõuend, õli.
Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: Otto von Moeller, Saaremaa
Mõõtmed: laius (valgusmõõt) ca 190 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kristuse nimekirje heebrea, kreeka (Ίησούςό βασιλεύς τών Ίουδίωυ.) ja ladina (I. N. R. I.) keeles
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti määrdunud (sh. lubjaga ja linnuväljaheitega), kriimustusi
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): maal kumera ülaservaga raamis. Jäi lõpetamata kunstniku ootamatu surma tõttu 2. augustil 1874